zondag 6 mei 2012

LABtrio, bruisend talent van eigen bodem

Drie beloftevolle muzikanten verzamelden reeds heel wat ervaring en prijzenmateriaal waaronder de prestigieuze Dexia Classics in 2008 en de Brussels Jazz Marathon XL-wedstrijd in 2009.  Op 4 mei 2012 waren ze te gast in de loods van het gemeenschapscentrum Op-Weule te Sint-Lambrechts-Woluwe. Voor jazzliefhebbers een geschenk uit de hemel!


Een originele naam voor een origineel trio

LAB is het anagram van de voornamen van de drie leden van de band: Lander Gyselinck (drums), Anneleen Boehme (contrabas) en Bram de Looze (piano).  Deze drie, nog zeer jonge muzikanten, doen de naam van hun band alle eer aan. Ze maken maximaal gebruik van hun verschillende temperamenten en achtergronden en vormen zo samen een muzikaal laboratorium, waarin ze volop experimenteren. Ze brengen eigenzinnige interpretaties van bestaand werk en hebben ook al heel wat eigen composities op hun palmares.


Het eerste nummer is onmiddellijk een schot in de roos met een compositie van Lander. Het rustige en beheerste solo intermezzo van Anneleen op contrabas evolueert naar een boeiend samenspel, met aanzwellend ritme en volume, waar iedere muzikant zijn ruimte vindt en tot zijn recht komt. Ieder volgt zijn eigen pad en toch vloeit alles samen in volmaakte harmonie.






Er volgen enkele nummers waaronder het prachtige ‘Erato’ van Andrew Hill. Lander Gyselinck aan de drums toont wat hij in zijn mars heeft en laat het publiek volop genieten van speciale, bijzonder subtiel gebrachte effecten.




Een zeer recente compositie van Bram Delooze aan de piano (het kind heeft nog geen naam, of toch: Jacky springt in de bot?), brengt het publiek in een dromerige sfeer.


En na een afsluitend nummer zit de avond er op. De luisteraars hebben zichtbaar genoten van een uur kwaliteitsvolle en verrassende jazz.

Marjan Van Rompay Group

Het publiek werd ook vergast met een optreden van het kwartet onder leiding van Marjan Van Rompay. Marjan speelt op saxofoon en componeert haar eigen muziek. Samen met Janos Bruneel (contrabass), Sri Hanuraga (piano) en Toon van Dionant (drums) startte ze haar eigen kwartet, dat ondertussen is uitgegroeid tot een hechte en gegeerde groep. Nog dit jaar stellen ze hun debuut CD voor.



Organisatie

Voor de organisatie van dit dubbelconcert sloegen het Jazzgenootschap en het gemeenschapscentrum Op-Weule  de handen in mekaar, vertelt Filip Peeters, drijvende kracht achter het Jazzgenootschap.
Het jazzgenootschap zag het licht in 2003, toen bij enkele mensen het idee van een jazzclub begon te rijpen, nadat ze samen een cursus over jazzmuziek hadden gevolgd bij de inmiddels overleden Jazzspecialist Juul Anthonissen.
Het Jazzgenootschap is bijzonder actief. Sedert enige tijd organiseert het een aantal concerten per jaar.  Iedere eerste en derde dinsdagavond van de maand zijn er bijeenkomsten met een gevarieerd programma: naar mekaars muziek luisteren, een cursus, een thema bespreken, …  Kortom, jazz is springlevend in Sint-Lambrechts-Woluwe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten