woensdag 2 mei 2012

1 mei - Art & Tea Oudenaarde

Art & Tea is voor de inwoners van Oudenaarde al enkele jaren een vaste waarde en maakt dit jaar voor de tweede keer op rij deel uit van de WAK. Organisator Koen Goeminne heeft een dankbaar gebouw gekregen om verschillende kunstenaars in tentoon te stellen. De industriegebouwen van de FLA Europa  zijn ruim en hebben veel lichtinval waardoor alle werken, van verschillende kunstenaars uit verschillende disciplines mooi tot hun recht komen. Dat hij het gebouw hier vorig jaar volledig zelf voor moest opknappen nam hij er graag bij.

Doe de lomo!

Een eerste opvallende hoek wordt gevuld door Fotoshop, het authentieke fotografische winkeltje aan Steendam in Gent. Sinds lomografie, het nemen van foto’s uit de losse hand, waarbij bewogen beeld, te felle kleuren en onduidelijke onderwerpen toegestaan zijn en zelfs een meerwaarde kunnen bieden, een trend is geworden, ligt er ook een nieuwe weg open voor de amateurfotograaf. En het zijn die niet-professionele kunstenaars die Fotoshop in de spotlight wou zetten. In een project, dat de naam ‘lomo van de week’ meekreeg, kiest Fotoshop uit de duizenden prenten en beelden die in hun winkeltje passeren, één beklijvende foto die een week lang een plaatsje krijgt op hun Facebookpagina. Al de foto’s die reeds ‘lomo van de week’ werden, stellen ze hier op de Art & Tea tentoon.  De beelden zijn zorgvuldig gerangschikt. Zo is het best leuk dat ze ervoor gekozen hebben een foto met het kruisbeeld met Jezus in het midden te plaatsen, alsof de andere lomo-foto’s de gebruikelijke goudomrande kader moeten vervangen. Verschillende namen als Tatiana de Jonckheere en Jeroen Lambertyn keren opvallend vaak terug en zijn wel heel dikwijls met de eer van ‘lomo van de week’ gaan lopen, maar dat is daarom niet minder verdiend.

Nachtelijke projecties

Eén van de fotografen die hier extra aandacht krijgt is Bart Gabriel. Organisator Koen Goeminne vertelt trots over het succes van de openingsavond van de tentoonstelling. Via diaprojecties buiten kregen Gabriels foto’s in het avondlicht een aparte dimensie. De met wit papier afgeplakte ramen getuigen hier nog van en laten inderdaad vermoeden dat het indrukwekkend moet zijn geweest. Overdag is het helaas onmogelijk om met hetzelfde effect te projecteren, maar Gabriels foto’s zijn wel nog steeds op papier te bekijken. Voor dit werk, dat als geheel de titel ‘Lavomatik’ draagt, ging Gabriel de samenwerking aan met choreografe Emilie de Vlam. Ze hebben getracht de gegevens ‘documentaire’ en ‘iconografie’ met elkaar te verbinden. En inderdaad, samen lijken Gabriels foto’s, waarin steeds hetzelfde kindje met een blond krullenkopje lijkt terug te keren, een verhaal te vertellen. Ook de iconografische aspecten zijn bij een tweede blik opvallend. De Maria-associaties tieren weeldig. Eén keer blijkt zelfs een blauwe plastic vuilniszak genoeg om de link te leggen met Onze Lieve Vrouw.

Intrigerend en provocerend

Wat verder is het aan de beeldhouwende kunstenaars, die zich hier kenbaar maken onder de naam ‘monoliet’. Eén volledig wit kunstwerk, een zittend rund, waarvan de kop niet te zien is, omdat hij hem verbergt, blijft intrigeren. Hoe meer je er rond loopt, hoe meer menselijke trekken het dier lijkt te krijgen. Behaarde vacht gaat ongemerkt over in kale huid en spieren. En ja hoor, één poot mondt uit in een ranke, bijna volmaakte mensenhand. Minder surreël, maar wel provocerender is ‘White Dog’ waarbij een gezaghebbende (religieuze?) figuur, in hetzelfde maagdelijke wit als het rund, obscene gebaren maakt, terwijl er op de plaats waar zijn hart zou moeten zitten, doorkliefde hersenhelften uit zijn borstkas springen.
Maar met fotografie en beeldhouwwerken is duidelijk nog niet alles gezegd: de bezoekers worden verder nog getrakteerd op een juwelencollectie, op de bewonderenswaardige illustraties van Peter Goes, op de metalen insecten van Stijn De Scheerder, op de niet zo licht verteerbare schilderkunst van de in Oudenaarde geboren en getogen Ilse Kerkove en in een afgelegen donkere gang maak je zelfs kennis met de terra incoginita van de lichtsculpturen, creaties van Waldo De Groote en Marijke Vandekerckhove .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten