maandag 30 april 2012

WAK MONTMARTRE in PEULIS

ACHTER DE GEVELS VAN ADEGEM


ADEGEM, zaterdagnamiddag 28 april - Naast het muzikaal startschot van de WAK met doedelzakspelers, koren en dansers, viel er in het anders zo rustige Adegem-Dorp ook achter de gevels heel wat te beleven. Wij namen een kijkje in de vitrine van L’une et L’autre (http://www.lune-et-lautre.be/). Tussen de vele snuisterijen vielen ons meteen de geschenken van porselein, glas en steen met kalligrafie van Erika Verbeke (Klavertje Geluk) op. De kunstenares was niet aanwezig, maar winkelierster Natascha Waerniers stond ons graag te woord.

Waar het hart is
  
“Ik heb deze zaak al twee jaar en ik mag niet klagen”, zegt ze fier. “Erika is van hier, maar week later uit naar Nederland. Omdat haar thuis nog in Adegem is, komt ze wel vaker over de vloer. Zij zag in de winkel een mogelijkheid om haar kalligrafie te showen en ik zag er wel brood in om haar creaties te verpakken met snoepgoed en chocolade. En zo is de samenwerking begonnen!”

Trots toont Natascha enkele bokalen en kopjes die door Erika van sierlijke letters werden voorzien. “Zoet-zoeter-zoetst” zal zelfs de grootste zuurpruim doen watertanden en wie zal niet vertederd worden door een met zoetigheid gevulde porseleinen hoorn waarop de boodschap “Pluk je geluk”? Of wat dacht je van een kopje met daarop “Ik voel me hier thuis”? Het bijpassende schoteltje zal zelfs de meest misnoegden overtuigen: “Thuis is waar het hart is”.

Geluk maak je zelf

Aan dat hart werd alvast hard gewerkt door verschillende kunstenaars schuin tegenover ‘L’une et L’autre’. Zij hadden op de site van B&B De Binnenwereld (http://www.binnenwereld.be/) een heus parcours uitgestippeld. Onderweg kon je kennismaken met diverse kunstdisciplines. “Eenmaal rond zou je ook de weg naar je innerlijke zelf moeten gevonden hebben”, vertelt ons juwelenontwerpster Lievandrie (http://www.lievandrie.be/). “Na de wandeling wordt elke bezoeker uitgenodigd om in de grijze tent zijn creativiteit bot te vieren met het aanwezige materiaal”.  Van één ding waren we alvast overtuigd: gelukzoekers moeten in het zoete Adegem zijn!


Meer beelden van de WAK binnenkort op

Chor-Rus toont ons de Russische ziel

Een warm onthaal, een gevarieerd programma en een overheerlijk buffet, meer dan genoeg om een enthousiast publiek op de been te brengen.  Greet, leerkracht Russisch bij LBC Antwerpen en organisator en de drijvende kracht achter dit gebeuren, is niet aan haar proefstuk toe - dit jaar is de 3de editie - en weet hoe haar gasten te verwennen. Doelstelling van dit gebeuren is de Russische gemeenschap in Antwerpen en Antwerpenaars die zich tot de Russische cultuur aangetrokken voelen, de gelegenheid geven mekaar te ontmoeten en tevens de mythe van de Russische ziel over te brengen.


Gezelligheid troef
Bezoekers worden verwelkomd met een glaasje vodka en een grote augurk (typisch Russisch) en zoeken een plaats in de gezellige zaal van het CC Sint-Andries. Al gauw blijkt dat het gezelschap bestaat uit mensen die een passie delen: Rusland en de Russische cultuur.
De overheerlijke hapjes werden bereid door de studenten Russisch van LBC Antwerpen.
Er is ook doorlopend een Russische boekenmarkt.







Chor-Rus
Het koor Chor-Rus, ontstaan op initiatief van studenten en leerkrachten Russisch van de LBC, is een groep van een 30-tal amateur-zangers die bijzonder bezield en gepassioneerd zijn. Begeleid door gitaar, brengt het koor liederen over Rusland, haar natuur en haar tragiek.


Op het repertorium staan een volkslied uit de 17de eeuw, liederen over het verlies van een geliefde op het oorlogsveld en over de mysterieuze Russische ziel, en een opzwepend nummer over een onverwachte ontmoeting tijdens de oorlog.



De koorleden manoeuvreren probleemloos van intimiteit, tragiek, mysterie en weemoed naar uitbundigheid en ultieme levensvreugde, zoals we de Russische ziel menen te begrijpen . De dirigent begeleidt het geheel met een dynamiek die het beste uit de koorleden naar boven haalt.





Na de de lezing van Professor V. Ronin over politiek en ideologie in de Sovjet-Russische animatiefilm, keren we terug naar de zang.  Lydia Kuzmicheva en haar begeleider op accordeon maken deel uit van het folkloristische ensemble "Urga" uit Kransodar'. De accordeonist geeft een solonummer ten beste dat iedereen tot ontroering brengt.

Op een mum van tijd is het publiek in de ban van dit duo.  De warme en volle stem van Lydia vult, zowel bij ingetogen en passionele, als bij uitbundige nummers volledig tot haar recht.

Tot slot zingt Chor-Rus enkele liederen met hen mee en dit leidt tot een ware explosie van vreugde, warmte, vriendschap en uitbundigheid: de Russische ziel in zijn volle glorie!

CAFE CHANTANT

Café Chantant
vrijdag 27 april : Een optreden van coverband Desperated Company in het unieke kader van 
De Foyer (www.foyer-lier.be) van de oude cinema Rubens te Lier.


Voor de 40-ers en 50-ers is het nostalgie, voor de jonge generatie een ontdekking.
Zowat ergens in de jaren 60 startte de toen piepjonge Ed Maes (zang en gitaar) en Rik Ooms (gitaar).
Later is er nog Johan Bronder (bas), Mark Bocklandt (keyboards en zang),Lieven Wouters (drums en zang) en de niet onknappe Lea Van den Broeck (zang)de groepkomen vervoegen. 
De band is tot hier toe één van de langstbestaande coverbands van België.
Het handelsmerk van de groep is nog steeds goed in het gehoor liggende covers.
 De opkomst van het volk was geen overrompeling, maar des te meer zat de sfeer er goed in met zowel oudere covers als "Radar Love" van the Golden Earring en meer recentere zoals "Rolling in the deep" van Adele.

For Freedom Pipe Band maakt Adegem WAKker

Highlandbagpipes en andere rokken blazen Adegemse amateurkunstenaars op gang


Zaterdag 28 april 2012- Op Schotse tunes ging de Week van de Amateurkunsten in Adegem van start.
Vier doedelzakken, 1 grote en 1 kleine trom, meer was er niet nodig om alle aanwezigen in de sfeer te brengen. In heuse optocht liep het bonte gezelschap door de Adegemse straten.

 

 

 

 

Wit-rood

U kan er niet naast kijken, wit en rood zijn deze week overal aanwezig. Neen, niet de kleuren van één of andere voetbalploeg, wel de themakleuren voor deze Week van de Amateurkunsten. Er werd aan de inwoners van Adegem vooraf een oproep gedaan om zoveel mogelijk rood en wit te dragen, om tijdens de stoet nog meer herkenbaar te zijn. Onopvallend liepen ze er alleszins niet...

De kleuren van de WAK vind je ook terug in de ballonnen en op de vlaggen die her en der voorzien zijn aan de gevels van deelnemende zaken en huizen.

Paniek


Toch liep niet alles op wieltjes. Er was niet enkel de dreiging van een donkere wolkenlucht, er hingen ook nog andere donkere wolken boven het Cultureel Centrum Den Hoogen Pad.
Het CC was niet enkel het decor voor de feestelijke openingshappening van de WAK, het had even daarvoor dienst moeten doen als opvangcentrum.
Enkele kilometers verderop werd een bom gevonden tijdens graafwerken, waardoor de omwonenden hun huis moesten verlaten en in het Cultureel Centrum werden opgevangen.
Dovo kwam Adegem een bezoekje brengen, en rond 15u konden de tijdelijke gasten opgelucht weer huiswaarts keren. Niets te vroeg, want om 16u kwamen de amateurkunstenaars aan.
Wie had dat gedacht, dat de WAK als een bom zou inslaan...

Blazen maar

Van al dit nieuws trokken de mannen (én vrouw) van de For Freedom Pipe Band zich weinig aan, zij bliezen vrolijke deuntjes om de hele bende in heuse feeststemming te krijgen.
De Schotse rokken hebben echter al een hele geschiedenis achter de rug.
Het gezelschap werd in 2011 omgedoopt tot 'For Freedom Pipe Band', door de nauwe banden met het 'For Freedom Museum' en de gemeente Knokke-Heist. Toch is hun opzet nooit veranderd: mensen laten genieten van de Schotse tunes, toeschouwers ontroeren en allerhande gelegenheden opvrolijken met de highlandbagpipes en drums.
Info:
Diederik De Jaeger
050 71 73 68
info@forfreedompipeband.be
www.forfreedompipeband.be


Moeten er nog ballonnen zijn?

Op teken van cultuurverantwoordelijke Isabelle Ginneberge werden aan de deuren van CC Den Hoogen Pad de ballonnen de lucht in gelaten. Na het goedgevulde namiddagprogramma met onder andere het dansoptreden van de Sy-Dansstudio en jeugdkoor Taratantara was er in de inkomhal tijd voor 'homemade' cupcakes en een gezellige babbel met een drankje. Dit als startschot voor een het zondagnamiddagprogramma en het begin van een schitterende WAK!



Meer beelden binnenkort op:

www.facebook.com/gerbranddigital
www.facebook.com/fotodelucs




29 april - OXOt creatieve happening en TenTheater Gent

De WAK-vlag in Gent wappert op de hoek van de New Orleans- en de Glasgowstraat. De straatnamen geven ons meteen het gevoel op een buitenlandse stage te zijn en brengen ons in vakantiestemming. Het hoeft er niet te druk aan toe te gaan voor het publiek hier, gewoon losjes en plezant. In een hoek van de tuin is een man bloemen aan het verplanten, aan een picknicktafel krijgen kinderen een vlindergezichtje aangemeten. Binnen playbackt het Cabaret les fous er op los op het blingblingpodium. En tussendoor sneukelen de mensen cupcakes, profiteroles of pastasalade. Of ze roken een sigaret en overzien het geheel.

'We doen iets als we goesting hebben'

 Zo ook Jan Delvaux, deel van het sociaal geïnspireerde kunstenaarscollectief OXOt. Alles wat we hier zien maakt deel uit van hun grotere missie vezekert hij ons: hoe informeler het er hier aan toegaat, hoe beter. Voor het volk dat hier op deze zondagnamiddag bijeengekomen is, is er dan ook geen catering voorzien. Iedereen heeft iets meegenomen, en proeft van de gerechten van de anderen. Allemaal vrienden onder elkaar. Is dat geen mooi uitgangspunt om de drempel naar kunst te verlagen? Delvaux strijkt even over zijn kale hoofd en gaat verder ‘ Oorspronkelijk waren we van plan om met OXOt zo’n drie tot vier keer per jaar iets te organiseren, maar nu willen we er geen cijfer meer op plakken. We doen iets als we goesting hebben’.

Van creatieve therapie tot surrealistische schilderkunst

En nu hadden ze er wel zin in. Ze sprongen mee op de kar van de WAK, richtten lokelen in als creatieve ateliers en vulden het doolhof aan gangetjes en lokalen in het gebouw met zelfgemaakte schilderijen. Her en der liggen ook prijslijsten klaar, zodat de bezoekers de pronkstukken uit de tentoonstelling mee huiswaarts kunnen nemen. Verleidelijk voor sommigen, want de emoties waaraan deze schilderijen rijk zijn, vormen een meerwaarde. Sommige werken zitten, met hun brede penseelstreken en diepzwarte keluren zelfs zo vol sentiment dat ze bijna tragisch zijn. Zou het er voor iets tussen zitten dat de meeste exemplaren gemaakt zijn door mensen met een verleden in de psychiatrie? En dat ze met schilderen begonnen zijn als creatieve therapie? We hopen in ieder geval voor de makers dat de schilderijen de deur uitvliegen. Er zitten enkele pareltjes tussen-  het werk van Jo Monsaert doet soms zelfs denken aan Salvador Dalí - die niet zouden misstaan in menig Vlaamse huiskamer.


Ode aan fotograaf Caroline


Helemaal op het einde van de gang van schilderijen komen we in een roze tent van voile terecht. Hier zal Tentheater spelen. Dit tweekoppige gezelschap van Patrice en Céline brengt voor iedere bezoeker, groot of klein, een hoogst persoonlijke voorstelling. Voor WAK-fotograaf Caroline brengen ze een ode, de volgende bezoekers krijgen dan weer iets helemaal anders voorgeschoteld, waarin actrice Céline eerst pretendeert de zetels te komen afstoffen om vervolgens in een tirade los te barsten met de stofzuigerslang als microfoon. Deze dames zijn duidelijk thuis in de wereld van het improviseren. Wie meer wil of hen toevallig gemist zou hebben, kan hen deze zomer ook aan het werk zien tijdens de Gentse Feesten. Hun website in de gaten houden is de boodschap!

4Elements 4 WAK

Sy-Dansstudio verenigde de 4 natuurelementen voor het Adegemse publiek


Zaterdag 28 april 2012 - Onder leiding van Sylvie Van Hulle kwamen de meisjes van de selectiegroep uit de Sy-Dansstudio het beste van zichzelf geven op het podium van cc Den Hoogen Pad.
De danseressen kwamen 4 maal het podium op, telkens in een heel andere stijl.
Uitgangspunt van deze 4 intermezzi waren de 4 natuurelementen: aarde, lucht, water en vuur.

Choreo


"De 4 fragmenten die vandaag werden gedanst, zijn elementen uit onze nieuwste dansvoorstelling 4Elements. Hiermee traden in het weekend van 14 en 15 april meer dan 150 leerlingen van de dansstudio op, hier in cc Den Hoogen Pad," weet dansdocente en choreografe Sylvie Van Hulle ons te vertellen.
Vandaag werden er 4 stukken opgevoerd:
1. Op Afrikaanse bodem, choreografie van Farid Ait Mouloud
2. High in the sky, choreografie van Sylvie Van Hulle
3. Explosion, choreografie van Justine Van Hoegaarden
4. Finale uit 4Elements, choreografie van Sylvie Van Hulle

Feest

Er valt ook nog groot nieuws te vertellen, want binnenkort viert de Sy-Dansstudio uit Kleit zijn 5de verjaardag! Op zaterdag 2 juni kun je bij hen terecht op de opendeurdag, met gratis initiaties en demonstraties.
Info:
Sy-Dansstudio
Jonge Jansdreef 5B
9990 Maldegem (Kleit)

www.sy-dansstudio.be
sylvie@sy-dansstudio.be

Foto's







Meer beelden volgen op:

www.facebook.com/gerbranddigital
www.facebook.com/fotodelucs


WAK Brikkeljon Bluesband


Ter gelegenheid van de WAK concerteerde de "Brikkeljon Bluesband " in taverne de kleine Keizer in Mechelen. Deze band covert vooral blues van de jaren '30, maar dan in het Mechels dialect. Enig in de streek van Mechelen.

zondag 29 april 2012

OXOt creatieve happening

"Altijd weer de zee.." van Lieve Schelfhaut

L'essence de L'existence stelt voor: TenTheater!










Kadril Grand Cru: goede wijn behoeft geen krans


OUDENAARDE, vrijdagavond 27 april - Cultureel Centrum De Woeker barstte uit zijn voegen bij het optreden van Kadril – er was geen zitje meer vrij. De folkrockgroep staat al 35 jaar op de planken en heeft in die tijd een stevige reputatie opgebouwd.

Op tournee

Met de tournee ‘Grand Cru’ blikt Kadril al het hele voorjaar terug op het bekende repertoire, aangevuld met enkele recentere nummers. Deze avond was meteen het slotconcert van de tour. Niet verwonderlijk dat die in Oudenaarde doorging: de roots van Kadril liggen immers in deze stad. Menig bindtekst verwees dan ook naar plaatselijke situaties – wat bij het publiek aardig in de smaak viel.

Slijtage?

Of er geen “sleet” op komt na al die jaren, vragen wij voorzichtig aan Dirk Verhegge (gitaar, 5-string banjo en webmaster van http://www.kadril.be/). “Toch niet. Het is elke keer anders en dat houdt het vuur erin”, antwoordt hij enthousiast. De anderen treden hem bij en je voelt meteen een hechte band tussen de leden. Bij de opstelling op het podium vooraf wordt er gegrapt en gelachen, en er is plaats voor familienieuws.


“De meeste leden staan in het onderwijs of vervullen een pedagogische taak”, vertelt Bart de Cock (akoestische & midi-doedelzak, nyckelharpa, accordeon en klavier) ons achter de coulissen. “Dat geeft ons de kans om tijdens schoolvakanties ook in het buitenland op te treden.”

Gerijpt

En hoewel je een groep met dergelijke uitstraling moeilijk nog amateuristisch kunt noemen, is geen van de leden full-time professioneel met Kadril bezig. Maar daar viel bij het optreden zelf niets van te merken. De muzikanten speelden perfect op elkaar in en lachten nog evenzeer om de zoveelste grap van grondlegger Peter Libbrecht (viool en zang).


Zangeres Karla Verlie (nieuw in de huidige samenstelling van de groep) kon het publiek zeer bekoren. Een fan van ’t eerste uur vatte de avond mooi samen: “Kadril? Dat is als wijn. Ze zijn gerijpt als goede wijn. Maar nu ga ’k een pintje drinken!”




  








Binnenkort meer foto's op


WAK2012 @ Brugge

Met toeters en bellen - WAK in Tienen


WAK LOMMEL 29 APRIL 2012

DANSKRIEBELS IN CC DE ADELBERG LOMMEL

Het werd een wervelende show. Verschillende Lommelse verenigingen brachten het beste van zichzelf in een spektakelvolle dansvoorstelling. Het loonde echt de moeite om af te zakken naar CC De Adelberg.